Categorii

Producatori

Newsletter

Ce este mopedul “scuterul”?
 • Un moped “scuter” este un vehicul cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu aprindere prin scanteie, cu aprindere interna, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau un alt motor cu ardere interna, ori dupa caz, electric, a carui putere nominala este cel mult 4 kw. (art.6, pct 21, din O.U.G. 195/2002-R). 
 • Toate modelele care au 49 cm3 sunt omologabile de Registrul Auto Roman ca moped si nu trebuiesc inmatriculate, doar inregistrate.
 
Unde se inregistreaza mopedul, “scuterul”?
 • Mopedele “scuterele”, se inregistreaza de catre consiliile locale, care tin si evidenta acestora. (art.14, alin.1 din O.U.G. 195/2002-R). 
 • Autoritatea care inregistreaza mopedele “scuterele” elibereaza proprietarilor acestora, certificate si placute cu numere de inregistrare, conform categoriei din care fac parte. (art.15, alin.3 din O.U.G. 195/2002-R). 
 • Radierea din evidenta a mopedelor “scuterelor”, se face de autoritatea care a efectuat inregistrarea, la cererea proprietarului sau mandatarului. (art.17, din O.U.G. 195/2002-R). 
 • La inregistrare, mopedelor “scuterelor” li se atribuie placute cu un singur numar de inregistrare. 
 • Proprietarul sau detinatorul legal trebuie sa fixeze placutele de inregistrare in locuri special destinate, la partea din spate a mopedului “scuterului” (art.26, alin.1 din H.G. 1391/2006).

Trebuie permis de conducere a mopedului?
 • Mopedele se conduc fara a fi nevoie de permis; totusi, detinatorii de mopede au obligatia de a se informa cu privire la legislatia rutiera in vigoare; scolile de soferi organizeaza cursuri de informare pentru proprietarii de mopede, eliberand si adeverinte de participare la aceste cursuri. Atentie! - pentru persoanele care nu detin un permis de conducere valabil (orice categorie), aceste cursuri de legislatie rutiera sunt obligatorii (art. 160, (2) din Regulamentul de aplicare a Codului rutier)

Care sunt conditiile de a conduce un moped pe drumurile publice?
 • Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducatorul acestuia trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani.(Cod rutier, Cap V., Sect. 3, art. 70 (1)) 
 • Persoanele care nu poseda permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule. 
 • Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de mopede sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate, certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera si certificatul de inregistrare a vehiculului. (art.161 (2))
 
Conditiile privind circulatia mopedelor si controlul acestora

Orice vehicul care circula pe drumurile publice trebuie sa corespunda normelor tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si utilizarea conform destinatiei (art. 7) 
In circulatia pe drumurile publice mopedul trebuie sa fie: 
a) prevazut cu dispozitiv de franare eficace 
b) prevazut cu un sistem adecvat, functional, de directie; 
c) dotat cu sistem de avertizare sonora; se interzic echiparea si folosirea sistemelor de avertizare sonora specifice autovehiculelor; 
d) echipat in fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;

 • Mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare (art. 64 (1)). 
 • Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. In cazul in care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete si celelalte vehicule fara motor, acestea pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol (art. 100) 
 • Pe autostrazi este interzisa circulatia…bicicletelor si mopedelor, … precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h. (Cod rutier, Cap V, Sect 4, art.74, (1)) 
 • Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare (art. 142) 
 • Mopedele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand (art 160) 
 • Este interzis a circula cu mopedul (art. 161) 

a. daca conducatorul se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora; 
b. tinandu-se de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;
c. transportand o alta persoana, cu exceptia copilului pana la 7 ani, numai in situatia cand vehiculul este construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane; 
d. pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor; 
e. pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, fara sa indeplineasca conditiile prevazute mai sus; 
f. atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada; 
g. cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu avertizor sonor; 
h. traversand drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor; 
i. pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga; 
j. fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa; 
k. fara a mentine contactul rotilor cu solul.

 • Vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia celor cu tractiune animala, a remorcilor si a mopedelor, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie, conform legii. 
 • Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice: 

a. nerespectarea obligatiei de catre conducatorul de moped de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata; 
b. lasarea libera in timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului; (art. 89, (1))

 
Selectiuni din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 cu modificarile aduse de Legea nr. 49/2006 si adaptate mopedelor.